Nasi Ambeng
-
Nasi ambeng adalah hidangan khas Jawa berupa nasi putih yang diletakkan di atas dulang dan diberi lauk pauk di sekelilingnya. Lauk pauk yang disajikan bersama adalah ikan asin goreng, sambal goreng, tempe goreng, serundeng , mi goreng,ayam , dan rendang daging
Nasi ambeng berdulang ini boleh dimakan beramai-ramai oleh empat hingga lima orang dewasa.
Nasi ambeng juga popular di Malaysia, terutama di kalangan orang Malaysia keturunan Jawa, dan juga dikenal dengan nama nasi ambang. Hidangan ini juga dapat dijumpai di Singapura. Lauk wajib nasi ambeng di Malaysia adalah serundeng kelapa. Di Malaysia, lauk nasi ambeng yang popular adalah daging ayam masak kecap, mi goreng, dan sambal goreng Penyajian nasi ambeng di Malaysia hampir sama dengan penyajian nasi ambeng di Jawa. Nasi dan lauk pauknya diletakkan di atas talam/dulang untuk dimakan bersama-sama.
Di Dapor Warisan ,anda boleh menikmati sajian ini dengan makan beramai ramai secara berdulang (RM49.90) ataupun set individu (RM14.90) yang disediakan bersama hirisan buah buahan segar, sirap selasih / teh o' ais.
No comments:
Post a Comment